Tak ma być w całym kraju.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • thomas01000
    Classic
    • 2010
    • 15

zawsze lepsze powinny iść na tył- jest to os wleczona, bez mozliwości manewrowania
    przednie koła (w przednionapędówce) mogą mieć gorsze gumy
    Fabia 2
    1.9 TDI BSW

Soft: Diesel-Inside 140KM & 338Nm
  • skoda13
    Ambiente
    • 2008
    • 235

Ruszający z przystanku autobus ma pierwszeństwo przejazdu - pozostali kierowcy muszą się zatrzymać, by ustąpić mu miejsca. To teoria. W praktyce sytuacja wygląda inaczej. Często autobusy czekają na zmiłowanie z włączonym kierunkowskazem i nie mogą wyjechać z zatoki. Ta sytuacja powtarza się na każdym przystanku - zapewniają kierowcy autobusów. Coraz trudniej włączyć się do ruchu.

Pogarszającą się sytuację potwierdzają policyjne statystyki. W 2007 r. w Zachodniopomorskiem doszło do 15 wypadków i 81 kolizji z powodu niezachowania bezpiecznej odległości od autobusu albo nieprawidłowego omijania stojącego na przystanku pojazdu. Dlatego Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przewoźników Drogowych, Kierowców Zawodowych i Ośrodków Szkolących „Kierowca. PL” zorganizowało akcję pod hasłem: „Pozwól mi włączyć się do ruchu”. W akcji bierze również udział Komenda Wojewódzka Policji w Szczecinie. Wspólnie zamierzają walczyć z szerzącą się, jak mówią, plagą zachowań niebezpiecznych.

Wczoraj w Hotelu Focus w Szczecinie odbyło się pierwsze na ten temat spotkanie, w którym uczestniczyli również przedstawiciele czterech spółek komunikacyjnych (PKS, Szczecińskich Przedsiębiorstw Autobusowych „Dąbie” i „Klonowica” oraz Szczecińsko-Polickiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego). Ich szefowie zgodzili się okleić autobusy naklejkami z napisem „Pozwól mi włączyć się do ruchu”.

- Na naszych autobusach takie naklejki znajdą się już 3 listopada - zapewnia Stanisław Szymański, dyrektor ds. przewozów PKS Szczecin.

Oprócz tego w mieście pojawią się billboardy przypominające o obowiązku przepuszczania pojazdów regularnej komunikacji. Akcję propagandową wesprze policyjna drogówka.

- W pierwszych dniach listopada rozpoczniemy cykl kontroli w rejonach przystanków autobusowych - mówi nadkom. Grzegorz Sudakow, naczelnik wydziału Ruchu Drogowego KWP. - Zgodnie z taryfikatorem za nieustąpienie miejsca pojazdom transportu publicznego grozi mandat 300 zł i 5 punktów karnych.

Nadkomisarz Sudakow przypomniał, że w ubiegłym tygodniu policja przeprowadziła już w Szczecinie podobną akcję. Jej wynik? Na sto przejeżdżających aut dziewięćdziesiąt nie zatrzymało się, by przepuścić włączający się do ruchu autobus.

Ogólnopolskie Stowarzyszenie „Kierowca. PL” powstało w 2006 r. Między innymi promuje działania związane szerzeniem kultury na drodze. Głównym celem najnowszej ich akcji jest propagowanie pozytywnych zachowań kierowców w stosunku do autobusów włączających się do ruchu. Akcja „Pozwól mi włączyć się do ruchu” na razie wprowadzana jest tylko w Szczecinie. Ale jej członkowie zapewniają, że przez działające oddziały Stowarzyszenia rozpropaguje ją w całym kraju.
    [scroll:eeb0154ae9][/scroll:eeb0154ae9]

Komentarz

• bradley
      L&K
      • 2008
      • 1465

Ruszający z przystanku autobus ma pierwszeństwo przejazdu - pozostali kierowcy muszą się zatrzymać, by ustąpić mu miejsca.
      Poza terenem zabudowanym moge wcisnac klakson na niego bo to ja mam pierwszenstwo a nie on
      VW Vento 1.9TDI 1Z ++
      Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
      Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• shado
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 5315
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

skoda13, dobrze by było jakbyś wrzucał link do źródła, z którego kopiujesz. No chyba, że osobiście napisałeś ten artykuł.
        BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• skoda13
          Ambiente
          • 2008
          • 235

shado nie jestem taki zdolny, z kopiowałem z naszego forum
          www.cbradio.szczecin.pl ale następnym razem wrzucę link . Pozdrawiam.
          Mobil.Ford Bus:SUPER STAR 3900 +KPO 531+KLS 120 +Performer5000
          Skoda Octavia:SUPER CHEETAH + KPO 452 + PERFORMER 5000

Komentarz

• WIELKIBONGO
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1594
            • Superb II (3T4)

skoda13, a w dodatku to wcale tak do końca nie jest :roll:

Autobus włączający się do ruchu z przystanku nie może stworzyć zagrożenia w ruchu więc wcale nie ma pierwszeństwa,należy mu tylko udostępnić włączenie się do ruchu :|
            NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
            PÓŹNIEJ BYŁ BKD
            BYŁA TEŻ CEGA
            A TERAZ JEST SUPERB CBBB
            MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• skoda13
              Ambiente
              • 2008
              • 235

WIELKIBONGO cyt: nieustąpienie miejsca pojazdom transportu publicznego grozi mandat 300 zł i 5 punktów karnych. Pozdrawiam.
              Mobil.Ford Bus:SUPER STAR 3900 +KPO 531+KLS 120 +Performer5000
              Skoda Octavia:SUPER CHEETAH + KPO 452 + PERFORMER 5000

Komentarz

• endryu
                RS
                • 2006
                • 3777
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

(prawo o ruchu drogowym)
                Art. 18.

1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.

2. Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub na jezdnię dopiero po upewnieniu się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego.

cytat...W pierwszych dniach listopada rozpoczniemy cykl kontroli w rejonach przystanków autobusowych - mówi nadkom. Grzegorz Sudakow, naczelnik wydziału Ruchu Drogowego KWP. - Zgodnie z taryfikatorem za nieustąpienie miejsca pojazdom transportu publicznego grozi mandat 300 zł i 5 punktów karnych.

(z taryfikatora)
                Uniemożliwienie włączenia się do ruchu autobusowi (trolejbusowi) sygnalizującemu zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię z oznaczonego przystanku na obszarze zabudowanym art. 18 ust. 1 (prd) 200 zł 5 pkt

100 zł różnicy - to dużo
                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                =================================================

Komentarz

• grf
                  Classic
                  • 2008
                  • 3

po pierwsze nie autobusy tylko gruchoty u mnie w bielsku to aż strach jechać za nimi, gorzej kopcą niż huta katowice,

Komentarz

• westwi78
                    RS
                    • 2008
                    • 2940

Zamieszczone przez grf
                    po pierwsze nie autobusy tylko gruchoty u mnie w bielsku to aż strach jechać za nimi, gorzej kopcą niż huta katowice,
                    no pare razy mało mnie na Piastowskiej nie zagazowało teraz jak wjeżdżam doBielska to od razu obieg zamknięty

Komentarz

• Deco
                      Rider
                      • 2008
                      • 612

trzeba pamiętać, że chodzi tu tylko o autobusy włanczające się do ruchu z oznakowanego przystanku na terenie zabudowanym. Nie dotyczy to ternu niezabudowanego oraz gdy autobus włancza się do ruchu nie z oznakowanego przystanku (pętla autobusowa itp.)

Komentarz

• Angel
                        Rider
                        • 2008
                        • 503
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM
                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Czesem mam obawy wpuscic takiego dymiacego na czarno i jadacego na opale diesla jakim jest bus przed siebie z przystanku. Stary silnik nierobiony juz od dawna i niestety nieprzyjemnie sie za takim jedzie
                        Skoda Octavia Combi 2012 elegance 2.0 TDi 140 KM 320Nm

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

westwi78, grf, Flota zostala odmlodzona, starych kibli juz prawie nie ma. Tzn zostaly tylko przegubowce, a krotkie wszystkie nie maja wiecej jak chyba 15 lat :lol: To lepiej niz 25 albo 30
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• phrix
                            L&K
                            • 2007
                            • 1000
                            • Audi
                            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mam pytanie czy "pojazdy transportu publicznego" to też : Busy prywatnych przewoznikow, autobusy PKS ( prywatna firma ), czy tylko autobusy komunikacji miejskiej. ??
                            Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Deco
                              Rider
                              • 2008
                              • 612

tylko autobusy komunikacji publicznej ( nie wiem czy PKS) ale napewno nie przewoźnicy

Komentarz

• Kowal_ldz
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 515

Dla mnie sprawa wygląda tak prawo prawem ale jeśli ktoś się śpieszy to czy wpuści wielki autobus który zanim się rozbuja to my będziemy w pracy. Logiczne
                                autoKOWALSKIszkoła ul. Lutomierska 69 Łódź tel. 602 465 680 ZAPRASZAM !!!

VW POLO 9N 2004r. obecnie
                                Skoda Octavia II 2007r. SPRZEDANA
                                Skoda Octavia Combi II FL 2010r. obecnie

Komentarz

Pracuję...